DW: Moldova, ilticaya başvurmuş insanları Erdoğan rejimine ”sattı”



‘’Moldova, sığınma talep etmiş insanları Erdoğan rejimine sattı’’ başlıklı haberde, sınır dışı olayının ağır ihlaller içerdiği vurgulanıyor.

Moldova’daki Orizont okullarının 7 çalışanı, Türkiye’ye getirildi. Moldova’da ilticaya başvurmuş öğretmenlerin sınır dışı edilmesi, tartışma yarattı. Deutsche Welle’nin (DW) Rumence versiyonu, öğretmenlerin ‘tepedeki’ menfaat anlaşmasıyla gönderildiğini yazdı.
‘’Moldova, sığınma talep etmiş insanları Erdoğan rejimine sattı’’ başlıklı haberde, sınır dışı olayının ağır bir insan hakları ihlali olduğuna vurgu yapılıyor.
DW’ye konuşan Moldova’nın eski Washington Büyükelçisi Igor Munteanu, operasyon için ‘’Erdoğan’a bir teşekkür, ama Moldova’ya pahalıya patlayacak.’’ diyor.
Unimedia.md sitesi, Türk öğretmenlerin, Kişinev’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın tadilatını finanse eden Ankara’ya hediye olarak gönderildiğini ileri sürdü. İstihbarat Kurumu’nun (SIS) eski başkanı Valentin Dediu, Ziarul National gazetesine yaptığı değerlendirmede, sınır dışı operasyonu için ‘Moldova adına bir taviz’ dedi.
Af Örgütü Moldova direktörü Cristina Preteatcu, yaşananları ‘insanların yasa dışı bir usulde kaçırılması’ olarak tanımladı.
‘’YAPILAN YASA DIŞI USULDE KAÇIRMADIR’’
Af Örgütü (Amnesty) Moldova ofisi direktörü Cristina Preteatcu, Europa Libera radyosuna verdiği mülakatta, ‘’Yapılan; insanların yasa dışı bir usulde kaçırılmasıdır. Hem baskın sırasında, hem gözaltı sırasında normlar ciddi şekilde çiğnenmiştir.’’ dedi.
Öğretmenlerin akıbetlerinden endişe ettiğini kaydeden Amnesty Doğu Avrupa ve Orta Asya Yöneticisi Marie Struthers ise tepkisini, “Moldova makamları bu kişileri sınır dışı ederek sadece onların haklarını ihlal etmekle kalmadı, aynı zamanda adaletsiz bir şekilde yargılanmaları gibi insan hakları ihlallerine maruz kalacak olmalarını hızlandırdı.” sözleriyle dile getirdi.
AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn, Kişinev’den ‘hukuk devleti ve tüm yargı prosedürlerine uymasını’ istedi.
ÜST DÜZEY İKİYÜZLÜLÜK
Sınır dışı olayının iç ve dış kamuoyundan büyük tepki görmesi üzerine, sırayla açıklama yapan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı, skandaldan İstihbarat ve Güvenlik Kurumu’nu (SIS) sorumlu tuttu. Bu açıklamaları ‘’üst düzey ikiyüzlülük’’ olarak niteleyen DW, mayısta göreve getirilen İstihbarat Başkanı Vasile Botnari için, ‘oligark Vlad Plahotniuc’un sağ kolu’ nitelemesi yapıyor. Moldova Demokrat Partisi Başkanı olan işadamı Plahotniuc’un, Rus yanlısı Cumhurbaşkanı İgor Dodon’la yakın olduğu biliniyor.
EK73775 tescilli uçak, saat 11.40’ta Kişinev’den havalandı, Moldova hava sahasını terk edene dek sinyal vericisini açmadı.
OPERASYONUN İÇ YÜZÜ
Öte yandan Moldova basını Türk öğretmenlerin nasıl sınır dışı edildiğinin izini sürdü. Flightradar sitesinin kayıtlarına göre, Air Moldova’nın Ermenistan firması Taron Avia’dan kiraladığı EK73775 tescilli, Boeing 737-55S tipi uçağı, perşembe sabahı Odesa’dan Kişinev’e geldi. Yerel saatle 11.40’ta havalanan uçak, 12.43’te Çorlu havaalanına indi. Flightradar sitesindeki kayıtlara göre, uçağın sinyal vericisini Moldova hava sahasını terk ederken açtığı görülüyor. Aprondaki uçağın fotoğrafı goklerdeyiz.net isimli havacılık sitesinde yayımlandı. Burada yarım saat kalan uçak, Kişinev’e dönerek sıralı seferini yapmak üzere saat 14.50’de İstanbul yönüne havalandı.
Saat 12.43’te Çorlu havaalanına inen uçağın aprondaki fotoğrafı goklerdeyiz.net sitesinde yayımlandı.
UÇAKLA İLGİLİ SORULAR YANITSIZ
Ziarul de Garda gazetesinin ısrarlı takibine rağmen, havaalanı idaresi, uçağın Çorlu seferine ait detay paylaşmadı. Air Moldova yetkilileri, uçuş giderlerini kimin karşıladığına yanıt vermedi. Sınır polisi ve istihbarat kurumu da, Türk öğretmenlerin hangi gümrük kapısından sınır dışı edildiği sorusunu yanıtsız bıraktı. SIS, isim zikretmediği basın açıklamasında ‘7 yabancının milli güvenliğe tehdit gerekçesiyle sınır dışı edildiği’ ifadesiyle yetinde.
SAHTE KİMLİKLE Mİ ÇIKTILAR?
Orizont okullarının avukatı Natalia Guma, Türk öğretmenlerin  sahte kimlikle sınır dışı edildiğini ileri sürdü. ‘’Öğretmenlerin pasaportları, oturum belgeleri, iltica kimlikleri evlerinde kaldı. Bu öğretmenler hangi evrakla çıkış yaptı?’’ diye soran Guma’nın iddiasına göre, öğretmenleri götüren uçağın yükü Kişinev havaalanı idaresine ‘kargo’ olarak bildirmiş.
Dodon ve Erdoğan son olarak 9 Temmuz’da Ankara’da bir araya geldi.


KAYNAK: IPA | http://ipahaber.com/2018/09/09/dw-moldova-ilticaya-basvurmus-insanlari-erdogan-rejimine-satti/
ERDOĞAN EKİM’DE ZİYARET EDECEK
Moldova basınına yansıyan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldovalı mevkidaşının davetlisi olarak ekim ayında Kişinev’e resmi ziyarette bulunacak. N4 televizyonuna konuşan Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, 7 milyon euro harcamayla tadil edilen Saray’ın resmi açılışını Erdoğan’la birlikte yapacaklarını söyledi. Dodon, Saray’ın mobilyaları için de Ankara’dan yardım istediklerini kaydetti.

Hiç yorum yok