GYV’dan 'Türkiye'deki hapishanelerde şüpheli ölümler' raporu



Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, 15 Temmuz 2016'da Türkiye'deki darbe girişiminden bu yana şüpheli koşullarda ve sistematik bir şekilde tekerrür eden model olarak gözaltındaki şüpheli ölümlerin sayısının artmasından endişe duyduğunu belirtti.

Özgürlüğünden yoksun bırakılmış bireyler arasındaki çok sayıdaki ölüm, ülkedeki mevcut yoğun zulüm ortamında gerçekleşmektedir. Özellikle hukukun üstünlüğü kavramının erozyona uğraması ile git gide daha da şiddetlenen insan hakları ihlalleri de bu ölümleri değerlendirirken dikkate alınmalıdır. 

İki yıldan daha fazla süredir, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı "darbecilere karşı alınacak tedbirler" bağlamında, özgürlüğünden yoksun bırakılmış bireylerden en az altmış (61) kişinin, çok şüpheli koşullarda ölümünü belgelenmiştir. Darbe girişimi sonrasında gözaltında yaşamını yitiren bireylerin profili, birçok vakada intihar olduğuna işaret eden resmi söylemin üzerine gölge düşürmektedir.

Diğer “yüksek profilli” tutukluların aile üyeleri, ilk zamandan beri sevdikleri kişileri Türk cezaevlerindeki yargısız infazlardan kurtarmak için uluslararası topluluklara umutsuz çağrılar yöneltmiştir.

Bu siyaset belgesi, giderek artan sözkonusu sorunlu duruma ve uluslararası hukuka etkilerine daha yakından bakmayı sağlamayı amaçlamaktadır.




 



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/15-temmuz/gyvdan-turkiyedeki-hapishanelerde-supheli-olumler-raporu-h122527.html

Hiç yorum yok