Ömer Faruk Gergerlioğlu :Yeni Cezalandırma Yöntemi Olarak Tutukluluk!



HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu Cezaevinden Tahliye Edilmeyen Hamile Kadınların ve Yeni Doğum Yapmış Annelerin Yaşadıkları Hak İhlallerinin Araştırılması İçin Meclis Araştırma Önergesi Vermiştir!

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu :Yeni Cezalandırma Yöntemi Olarak Tutukluluk!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu; cezaevinden tahliye edilmeyen hamile kadınların ve yeni doğum yapmış annelerin yaşadıkları hak ihlallerinin araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi vermiştir!


HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyla ilgili TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde şu konulara değinmiştir.


5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkındaki Kanun, hamile kadınlara altı aydan daha küçük bebeği olan kadınların tutuksuz yargılanmasını öngörmektedir.
5275 sayılı Kanunun 16/4 maddesine göre, “Hapis cezasının infazı, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya annesinde başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz olunur.” 5275 sayılı Kanunun 116. maddesine göre, yukarıdaki hüküm “tutuklular” hakkında da uygulanır. Kanunun 16/4 hükmünün kullandığı dil ile tutuklanan şüphelinin mahkûm oluncaya kadar masum olduğu ve 116. madde, Anayasanın 19 ile AİHS’nin 5. maddeleri birlikte değerlendirildiğinde, hamile ve altı aydan küçük bebeği olanların tutuklanması yasaktır. Bir suçtan dolayı mahkûm olmuş kişiler için öngörülen yasak, tutuklama gibi bir tedbir açısından getirilen önlemlerde kesinlikle uygulanır. Zira tutuklanan kişinin atılı suçu işleyip işlemediği henüz bir mahkeme kararı ile tespit dahi edilmemiş yani henüz masumdur.

Tutuklama bir tedbir olup ancak CMK md.100 deki tutuklama koşulları ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz olacağının somut delillerle kanıtlanması durumunda başvurulacak bir tedbir olmasına ragmen 7 Eylül 2018 itibariyle tarafıma ulaşan bilgilerde aşağıdaki kadınlar halen cezavinde tutulmaktadır.
Elif Aydın (6 Aylık Hamile) Gebze Kapalı Cezaevi: Bütün itirazlara ragmen çocuğuyla beraber cezaevinde kalmaya devam etmektedir. Kendisi, karnındaki bebeği ve yanında kalan çocuğuyla 3 kişi cezalandırılmaktadır.
Mualla Kübra Alvar (8 Aylık Hamile) Tarsus Kapalı Cezaevi: Yaz sıcağında hamileliğinin sonunda olmasına ragmen halen cezaevinde tutulmakta tahliye edilmemektedir.
Merve Aydeniz Çokyılmaz (8 Aylık Hamile) Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi: Doktor bir tutuklu olarak hamileliğinin sonunda halen cezaevinde bekletilmektedir.
Emine Ay (4 Aylık Hamile) Bitlis Kapalı Cezaevi: Bütün çağrılara girişimlere ragmen cezaevinden çıkartılmamıştır. En son yoğun bakıma kaldırılmış bebeğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmıştır.
Semra Yılmaz (4,5 aylık bebeği var) Tekirdağ T Tipi Kapalı Cezaevi: Bebeği 6 aylıktan küçük olmasına ragmen halen cezaevinde tutulmaktadır.
Gülistan Karabulut (7 aylık hamile) Balıkesir Burhaniye Cezaevi: Eşi ve çocuğuyla Ege de boğulma tehlikesi atlatan ailede; baba ve 7 aylık hamile anne cezaevine götürülmüş 3 yaşındaki oğulları da yoğun bakıma kaldırılmıştır. Baba tutuklu çocuk yoğun bakımda olmasına ve kendisi de 7 aylık hamile olmasına ragmen hakimler Gülistan Karabulut’u tutuklamaktan geri durmamışlardır.

Yeni Cezalandırma Yöntemi Olarak Tutukluluk!
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkındaki Kanunun tutuklu kadın ile ilgili vaz ettiği bu düzenlemedeki amaç,  bebeği ve anneyi korumaktır. İnsanlık  var olduğu günden  bu yana doğum yapmış kadına ve hatta doğum yapan bütün canlılara saygıyla yaklaşmıştır. Bu insan olmanın da gereğidir. Bütün dinlerde  bu vardır. Dünyadaki  ülkelerin tamamında  ve bunların kanunlarında da yine buna yönelik hükümler konulmuştur. Ne yazık ki mevcut kararlarda yargı görevlileri adeta  düşman ceza  hukuku uygulamaktadırlar. Dünyanın demokrasisi en geride ülkesinde bile uygulanmayacak  bu tutukluluk işlemi maalesef ki Anadolu’nun  bu topraklarında uygulanmakta, doğum yapmış  ve hamile kadınlara adeta acımasızca muamele reva görülmektedir. İşin en kötü yanı ise topluma adalet dağıtma görevini üstlenen hakim ve savcılar maalesef böyle vicdanları inciten yaralayan bu işlemlere imza atmaktadırlar. 

Sadece tarafıma iletilen sınırlı şikayetleri bilebiliyorum! Bu komisyon açılmalı ve kadınlara yönelik bu zulüm sona ermelidir!
Tarafıma gelen şikayetler doğrultusunda öğrenebildiğimiz vakalar dışında da cezaevlerinde bu tarz hak ihlallerinin yaşandığından şüphe duymaktayız. Bu kadınlar bu ülkenin yurttaşları olarak lehlerine olan bütün yasal uygulamalardan yararlanmaya hak sahibidirler. Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların cezavlerinde tutulması sadece anneyi cezalandırmak değil; onun bebeğini, ailesini ve hatta bütün toplumu cezalandırmaktır. Tutuksuz yargılanması veya cezasının ertelenmesi gereken hamile kadınların veya yeni doğum yapmış annelerin yaşadıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözümler üretebilmek amacıyla  Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını teklif ve arz ederim.
Ömer Faruk GERGERLİOĞLU
HDP Kocaeli Milletvekili

KAYNAK: https://www.gazetekritik.com/vekil-haberleri/hdpli-omer-faruk-gergerlioglu-yeni-cezalandirma-yontemi-olarak-tutukluluk/59041


Hiç yorum yok