Mahkeme işkenceyi böyle akladı: ‘Hiddetli elemin etkisiyle darp yoluna başvurmuş’

Yaşanan olayın ardından Yapıcı’nın şikayeti ile Emniyet Amiri M.A.K. hakkında “yaralama” suçundan kamu davası açılırken, darp edilen Yapıcı hakkında ise “görevli memura hakaret” ve “görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla dava açıldı.

Süreçte Gürpınar İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde 2016 yılında işkence gören Koçer Sason Yapıcı’ya “görevli memura hakaret” ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla yargılandığı davada 1 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme, işkence uygulayan Emniyet Amiri M.A.K.’nin ise, “duyduğu hiddetli elemin etkisi altında darp yoluna başvurduğunu” belirterek, hakkında beraat kararı verdi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberine göre, hazırlanan iddianamede, darp ve işkenceye maruz kalmasına rağmen Yapıcı’nın gözaltına alındığı sırada polislere hakarette bulunup, darp ettiği suçlaması yöneltildi.

Gürpınar Asliye Ceza Mahkemesi’nde 10 celse görülen duruşmalar sonrasında mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, Emniyet Amiri M.A.K.’nin beratına karar verdi. Kararın gerekçesinde “Sanığın üzerine atılı suçtan cezalandırılmasına yetecek her türlü şüpheden uzak, yeterli, kesin inandırıcı, somut delil veya delilerin elde edilmediği nedeniyle sanığın suçu işlediği sabit olmadığı anlaşıldığından beraatına karar verilmiştir” denildi.

Mahkeme verdiği beraat kararında Emniyet Amiri M.A.K.’nin Yapıcı’yı darp etmesini ise şöyle gerekçelendirdi: “Sanık gözaltına alındığında polis memurlarına hakaret ettiği, araca bindirildiğinde polis memurunun ayağına tekme attığı, polis memuru M.A.K., Koçer Sason Yapıcı’nın tehditleri ve şiddeti karşısında duyduğu hiddetli elemin etkisi altında darp yoluna başvurduğu dosyadaki raporlardan anlaşılmaktadır.”

Emniyet Amiri M.A.K. hakkında beraat kararı veren Mahkeme, saatlerce darp edilen Yapıcı’ya ise 1 yıl 7 ay hapis cezası verdi.

‘İŞKENCE, BÖLGEDE DEVLET POLİTİKASI OLMUŞ’

Koçer Sason Yapıcı, mahkemeden çıkan karara şu sözlerle tepki gösterdi: “Hukukun siyasallaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Bölgede hukuk adeta kolluk kuvvetlerinin işlediği suçları aklamak için çalışmaktadır. Bu da giderek daha çok kolluk kuvvetlerinin suç işlemesine neden oluyor. Ben bir hak savunucusuyum. Haklarım kolluk kuvvetleri tarafından gasp edildim ve işkenceye maruz kaldım. Belgelerle bunu kanıtlamamıza rağmen mahkeme, işkenceci kolluk kuvvetlerini aklamak için adeta deveye hendek atlattı. Nihayet işkenceye uğrayan, mağdur edilen bana ceza verildi. Bu kararla birlikte yine teyit edildi ki işkence ve hukuksuzluk bölgede devlet politikası olarak uygulanmaktadır. Bu uygulamalarla yurttaş sindirilmeye çalışılmaktadır.”

‘İTİRAZDA BULUNACAĞIZ’

Mahkemenin kararına ilişkin itirazda bulunacaklarını söyleyen Yapıcı, “Bir hak savunucusu olarak bu uygulamaların son bulması için insan hakları ve demokrasi mücadelesinin yükseltmesi gerektiğini düşünüyorum. Verilen karara karşı itirazımızı kısa sürede yapacağız” diye konuştu.



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/iskence/mahkeme-iskenceyi-boyle-akladi-hiddetli-elemin-etkisiyle-darp-yoluna-basvurmus-h140279.html

Hiç yorum yok