Tutuklu avukatları tahliye eden hakim heyeti, sonradan kararlarını geri aldıkları halde sürgün edilmekten kurtulamadı.


Yaklaşık bir yıldır terörizm bahanesiyle tutuklu bulunan 17 avukatın yargılandığı davanın ilk duruşmasında tüm avukatların önce tahliyesine, bir gün sonra ise ilginç bir şekilde yeniden tutuklanmalarına karar veren, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti sürüldü.
12 Eylül 2017’de bürolarına baskın yapılarak gözaltına alınan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatları, bir yıldan bu yana tutuklu bir şekilde mahkemeye çıkmayı bekliyorlardı. 12 Eylül’de başlayıp beş gün süren duruşmanın ardından 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tüm tutukluları, “suç vasfının değişmiş olması, tutuklamanın tedbir olması, sanıkların avukat olması, tutuklulukta geçen süre ve AİHM içtihatları”nı gerekçe göstererek tahliye etti. (1)
İşte bu aşamadan sonra Türk yargısında son dönemde artık “rutin” haline gelen bir süreç başladı. Önce iktidar yanlıları tarafından sosyal medyada tahliyelere tepki gösterildi. Ardından savcı tahliyelere itiraz etti. Hafta sonu olmasına rağmen mahkeme heyeti toplandı ve tahliye edilen avukatlar sadece bir gün önce tahliye eden aynı mahkeme tarafından yeniden tutuklandı. Benzer süreçler gazeteciler Murat Aksoy ve Atilla Taş (2) Yargıtay üyesi Ekrem Ertuğrul (3) hakim Ömer Diken (4), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç (5), HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven (6) ve daha birçok siyasi tutuklunun yargılandığı davalarda da yaşandı.
Birgün önceki tahliye kararını alelacele geri alması da 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini iktidarın öfkesinden koruyamadı ve mahkeme heyeti dağıtıldı. HSK’nın 19 Eylül 2018 tarihli yetki kararnamesi ile mahkeme başkanı Kadir Alpar başkanlıktan alınarak 18. Ağır Ceza Mahkemesine üye yapıldı. Mahkeme üyesi Serkan Baş 15. Ticaret Mahkemesi’ne üye olarak gönderildi. Buna karşılık, ÇHD Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı’yı olaylı bir şekilde “avukatı olmaksızın” tutuklayan 26. ACM üyesi Akın Gürlek ise terfi ettirilerek 37. ACM’ye başkan alarak atandı. (7)
Bu son olay, 15 Temmuz kontrollü darbe teşebbüsü bahane edilerek binlercesi tutuklanan ve toplam 5.000 civarında mensubu ihraç edilen Türk yargısının tamamen siyasi iktidara bağlı olduğunun ve siyasi iktidarın da kendi kontrolü altında verilmeyen en küçük bir karara tahammülü olmadığının açık bir göstergesi.
Kaynaklar:
1. https://m.bianet.org/bianet/insan-haklari/200847-chd-li-avukatlar-tahliye-edildi
2. http://www.gazeteciler.com/haber/atilla-tas-ile-birlikte-11-gazeteci-tekrar-tutuklandi/308380
3. https://www.aydinlik.com.tr/balyoz-u–hakim-ekrem-ertugrul-yeniden-tutuklandi-turkiye-agustos-2018-3
4. http://www.cumhuriyet.com.tr/m/haber/turkiye/1024732/_Balyoz__hakimi_Diken_e_yeniden_tutuklama_karari.html
5. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/savci-itiraz-etti-taner-kilic-cezaevinden-cikamadi-40727879
6. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-leyla-guven-tahliye-edilmeden-yeniden-tutuklandi-40881745
7. https://www.gazetetamam.com/chd-hhb-uyesi-avukatlari-once-tahliye-edip-sonra-tekrar-tutuklatan-mahkeme-uyeleri-surgun-edildi/



from FreeJudges https://freejudges.wordpress.com/2018/09/27/haber-yorum-tutuklu-avukatlari-tahliye-eden-hakim-heyeti-sonradan-kararlarini-geri-aldiklari-halde-surgun-edilmekten-kurtulamadi/

Hiç yorum yok