AİHM Abdullah Kılıç’ın başvurusuna dair Türkiye’den yanıt istedi
AİHM, 26 aydır cezaevinde bulunan Kılıç adına Mart 2017’de yapılan bireysel başvurunun kısmi olarak kabul edilebilir olduğuna hükmetmişti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tutuklu gazeteci Abdullah Kılıç adına 2017 yılının Mart ayında yapılan bireysel başvurunun kısmî olarak kabul edilebilir olduğuna hükmederek, Türkiye hükümetinden yanıt istedi.
AİHM yaptığı ön inceleme sonucunda Kılıç’ın avukatına yaptığı bildirimde, hükümetin görüşlerini 7 Ocak 2019 tarihine kadar sunmaya davet edildiğini belirtti.
AİHM başvurunun bir kısmındaki şikayetleri ise, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 35. Maddesi uyarınca “iç hukuk yollarının tüketilmediği” gerekçesiyle kabul edilemez buldu. Bildirimde, bu şikayetler hakkında iç hukuk yolları tüketildikten sonra mahkemeye yeni bir başvuru yapılabileceği belirtildi.
Kılıç, başvurusunda, tutuklanmasının AİHS’nin 5. Maddesinde yer alan özgürlük ve güvenlik hakkının, ve 10. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlâlini teşkil ettiğini, ayrıca 18. Maddedeki, kısıtlamaların öngörüldükleri amaç dışında uygulanamayacağı hükmüne atıfla, eleştirel görüşlerini dile getirmesi nedeniyle tutuklandığını ifade etti.
İki yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan Kılıç, 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından medya çalışanlarına yönelik “FETÖ/PDY” soruşturmaları kapsamında 26 Temmuz’da “FETÖ/PDY üyesi olduğu” şüphesiyle gözaltına alınmış, 29 Temmuz’da savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince “yasadışı silahlı örgüte üyelik” suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Kılıç’ın 27 Eylül 2016 tarihinde hakkında suç işlediğine dair delil olmaksızın tutuklandığı, tutukluluk süresi, ve tutukluluğuna devam kararlarının gerekçeden yoksun olduğu şikayetleriyle yaptığı bireysel başvuru ise Anayasa Mahkemesi’nce gündeme alınmadı.
İddianamede, Kılıç’ın 9 Ekim 2015 ve 26 Şubat 2016 tarihleri arasında, sonradan kapatılan Meydan gazetesinde yayınlanan altı yazısı; sosyal medya hesabında paylaştığı yedi Tweet; Bank Asya’da hesabının bulunması, hakkındaki suçlamaların dayanağı olarak gösterildi.
Kılıç, tutuklu olarak yargılandığı davanın İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 27-31 Mart 2017 tarihlerinde görülen ilk duruşmasının sonunda tahliye edildi, ancak cezaevinden çıkmadan, bu kez “darbe” suçlamasıyla yeniden gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. Kılıç’ın da aralarında olduğu 11 gazeteci, davanın 8 Mart 2018’de görülen karar duruşmasında İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “FETÖ/PDY terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkûm edildi.
Kılıç’ın avukatlarınca bu karara ilişkin yapılan temyiz başvurusu ise halen istinaf mahkemesinde beklemekte.
Kaynak: Expression Interrupted https://expressioninterrupted.com/tr/aihm-abdullah-kilicin-basvurusuna-dair-turkiyeden-yanit-istedi/
Hiç yorum yok