Cezaevindeki gazeteciler anlatıyor: Abdullah Kılıç
Bu anket, cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan gazetecilerin koşullarını ve karşılaştıkları zorlukları ortaya koymak amacıyla P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği tarafından yapılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, tutuklu gazetecilerin cezaevinde karşılaştıkları sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Abdullah Kılıç, P24’ün avukatları tarafından 2018 Haziran ayında gerçekleştirilen cezaevi ziyareti sırasında anketi yanıtladı.
İsim: Abdullah Kılıç
Habertürk TV’nin eski Genel Yayın Koordinatörü ve kapatılan Meydan gazetesinin eski yazarı Abdullah Kılıç, terör örgütü ilan edilen Fethullah Gülen hareketi ile bağlantılı olduklarından şüphelenilen gazetecilere yönelik bir operasyon kapsamında, 30 Temmuz 2016 tarihinde tutuklandı. Kılıç, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlaması ile, büyük çoğunluğu gazeteci 28 diğer sanıkla birlikte yargılandığı davanın 8 Mart 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında alt sınırdan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Cezaevi: Silivri 9 No’lu Cezaevi
Tutuklanma tarihi: Temmuz 2016
Tutuklu/hükümlü: tutuklu
1. Koğuşta mı yoksa hücrede mi kalıyorsunuz? Koğuşunuzu/hücrenizi kaç kişiyle paylaşıyorsunuz?
Üç kişilik koğuşta kalıyoruz.
2. Açık havadan günde kaç saat istifade edebiliyorsunuz? Hücre avlusuna mı yahut ortak alana mı çıkarılıyorsunuz?
Kapılarımız sabah 08:30’da açılıyor, akşam ezanıyla birlikte kapanıyor. 6×9 metre genişliğinde olan koğuşun avlusunda açık alana çıkıyoruz.
3. Cezaevi yemekleriyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Sağlık ihtiyaçlarınıza ve diyetinize uygun yemek veriliyor mu?
Cezaevi yemeklerinde ağır bir yağ kullanılıyor. Çok yağlı olduğu için çoğu zaman sağlık nedenlerinden dolayı yemekleri yemiyorum ya da az yiyorum.
4. Isıtma, sıcak su, çamaşır, temizlik, vs. temel ihtiyaçlarınızı karşılamakta sorun yaşadınız mı?
Bu konuda herhangi bir sorunumuz yok. Cezaevinin imkânları doğrultusunda ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz. Ancak OHAL nedeniyle, ailemizden 15 günde bir temiz elbise alabiliyoruz. OHAL öncesi bu haftada 1 imiş.
5. Herhangi bir sağlık sorununuz ya da kullandığınız reçeteli ilaç var mı? Talep ettiğinizde doktor/psikolog ile görüşmeniz sağlandı mı? Kullandığınız ilaçlar temin edildi mi?
Bel fıtığı ve safra kesesinde taş rahatsızlığım var. Cezaevi yetkilileri bu rahatsızlığım nüksettiğinde imkânlar ölçüsünde müdahale ediyor. Ancak personel (sağlık ekibi) yetersiz olduğundan tedavi süresi uzayabiliyor.
6. Mektup alırken veya gönderirken herhangi bir engel ya da kısıtlamayla karşılaştınız mı?
Gönderdiğim mektupların, mahkemece yasak kaldırılmış olmasına rağmen, adreslerine ulaşmadığını biliyorum. [Bana gönderilen] mektuplar da, geliyorsa bile bana ulaşmıyor. Daha doğrusu, gelip gelmediği konusunda bilgi sahibi değilim.
7. Dilediğiniz kitapları, gazeteleri veya diğer süreli yayınları edinme konusunda kısıtlamalar yaşadınız mı? Hücre veya koğuşunuzda toplamda kaç kitap bulundurmanıza izin veriliyor?
Kütüphanedeki kitaplardan yararlanabiliyorum. Ancak dışarıdan gelen kitaplarda 10 adetlik kota uygulanıyor.
8. Avukatlarınız ve birinci derece yakınlarınız sizi hangi sıklıkla ziyaret edebiliyor? Birinci derece yakınlarınız dışında akrabalarınız veya arkadaşlarınızla görüşebildiniz mi?
Avukat yasağı kalkmadan önce haftada bir saat görüşebiliyorduk. Şimdi bu yasak kalktı. Ailemden ise sadece birinci derece akrabalarla görüşebiliyorum. OHAL nedeniyle “öğrenci görüşü” kaldırıldığı için, okula giden çocuklarım çoğu zaman görüşe gelemiyor.
9. Bir milletvekili tarafından ziyaret edildiniz mi? Evet ise, kimler?
Hayır.
10. Savunmanızı hazırlamakta zorlandığınız durumlar oldu mu? Savunma yazmanız için bilgisayara, kütüphaneye, dosyanıza erişim sağlanıyor mu?
Haftada iki saat bilgisayar kullanmamız için imkân verildi. Bırakın savunmayı yazmak, dijital olan binlerce belgeyi bile inceleyemedik. Bu anlamda, savunma hakkı kısıtlandı. Yerel mahkemenin verdiği hükümden sonra, bu hak da kaldırıldı.
11. Herhangi bir kötü muamele ya da sözlü ve/veya fiziksel tacizle karşılaştınız mı? Evet ise şikâyette bulundunuz mu? Şikâyetiniz sonrasında nasıl bir gelişme yaşandı?
Koğuşa giriş ve çıkışlarda elle arama dışında herhangi bir kötü muameleyle karşılaşmadım.
12. Dilekçe vererek talepte bulunduğunuz istekler gerçekleşti mi? Gerçekleşen/gerçekleşmeyen talepleriniz neler?
Okula giden çocuklarımla hafta sonu görüşmem konusunda ve 15 günde bir, haftalık telefon görüşmemi çocuklarım okuldan geldikten sonra yapabilmem konusundaki taleplerim yerine getirilemedi.
13. Yukarıda belirtilenlere ek olarak ihtiyaçlarınızı belirtir misiniz?
— Çamaşırların 15 günde bir yıkanması için ailemize verilmesi, ailemizin de yine 15 günde bir bize temiz elbise getirmesi büyük bir sıkıntı. 2016 yılında haftada bir değişim yapılabiliyordu, bu durum kısıtlandı.
— Okula giden çocuklarımla hafta sonu öğrenci görüşü yapabilmeyi çok isterim.
— Açık görüşleri OHAL nedeniyle 2 ayda bir yapıyor olmak çok büyük bir sıkıntı.
— Koğuş sakinleri dışında kimseyle konuşamamak, sohbet hakkının olmamaması, OHAL nedeniyle sosyal aktivitenin yasaklanması büyük br sorun.
— Acile kaldırılırken bile yolda ve hastanede sürekli kelepçeli olmanın anlaşılır bir tarafı yok.
— Bilgisayar kullanmaya izin verilmediği için dosyamızdaki delilleri ve mahkemedeki duruşma zabıtlarını bile göremedik. Bu anlamda da etkin bir savunma hazırlayamadık.
Kaynak: Expression Interrupted https://expressioninterrupted.com/tr/cezaevindeki-gazeteciler-anlatiyor-abdullah-kilic/
Hiç yorum yok