HRW: Almanya, Türkiye’de tutuklu gazeteciler hakkındaki kaygıları dile getirmeli
İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesi Alman hükümet yetkililerine hitaben bir mesaj yayınladı.
HRW’nin internet sitesinde 27 Eylül günü Türkçe olarak yer alan mesajda, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Şansölye Angela Merkel’in 28-29 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek ziyareti Türkiye’de siyasi gerekçelerle hapiste bulunan gazeteciler, hak savunucuları ve politikacılar ile ilgili kaygıları dile getirmek için bir fırsat olarak değerlendirmeleri çağrısında bulunuldu.
HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson imzasıyla yayınlanan çağrıda, 23 Eylül 2018 tarihi itibariyle son iki yılını cezaevinde geçiren roman yazarı ve kapatılan Taraf gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Ahmet Altan’ın durumuna özellikle dikkat çekildi.
Mesajda, Ahmet Altan’ın cezaevindeyken yazdığı ve Almanca olarak bu hafta yayınlanan Ich werde die Welt nie wiedersehen: texte auf dem Gefangnis (Dünyayı Bir Daha Hiç Görmeyeceğim: Hapishaneden yazılar) adlı kitabının başlığına atıfla, “Almanya’nın Türkiye’ye, Ahmet Altan’ın bu sözlerini yanlış çıkarmak yönünde adım atma çağrısında bulunması gerektiği” vurgulandı.
Altan, kardeşi ekonomi profesörü Mehmet Altan, gazeteci Nazlı Ilıcak ve kapatılan Zaman gazetesinin tasarım şefi Fevzi Yazıcı, iki diğer sanıkla birlikte Şubat ayında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu davanın temyiz süreci, istinaf mahkemesinde halihazırda devam etmekte. 21 Eylül günü İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde başlayan istinaf davasının 2 Ekim günü karara bağlanması bekleniyor.
İstinaf davasının ilk duruşması ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu bağlantıdanulaşılabilir.
HRW mesajında, Erdoğan’ın ziyaretinin, hem Steinmeier, hem Merkel için, “Sadece hapiste tutulan Alman vatandaşlarının değil, keyfi bir şekilde tutuklanarak siyasi saikli suçlamalarla hapiste tutulan birçok Türkiye vatandaşının akıbetlerinin de önemli olduğu yönünde net bir mesaj vermeleri için” bir fırsat olduğu belirtildi.
P24’ün açık kaynaklardan ulaşılabilen bilgiler ışığında derlediği listeye göre, 27 Eylül 2018 tarihi itibariyle Türkiye’de en az 174 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.
HRW’nin Türkçe yayınladığı mesajı altta okuyabilirsiniz. Mesajın yer aldığı sayfayı ziyaret etmek için tıklayın.
Türkiye’de Hapiste Tutulan Gazetecileri, İnsan Hakları Savunucularını, Siyasetçileri serbest bırakın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya 28-29 Eylül tarihlerinde yapacağı devlet ziyaretiyle ilgili olarak, verilecek devlet ziyafetine varana dek yapılan ayrıntılı planlar, Türkiye’deki mevcut insan hakları durumu göz önüne alındığında, Alman hükümetinin eleştirilmesine yol açtı. Ama Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Şansölye Angela Merkel, başta çok sayıdaki gazetecinin, insan hakları savunucusunun ve politikacının içinde bulundukları kötü durum olmak üzere, insan haklarıyla ilgili çok sayıdaki kaygıyı gündeme getirmek için, bu fırsatı kullanmalılar.
Bunlardan biri, son kitabı bu hafta Almanya’da yayınlanan, tanınmış romancı ve siyasi yorumcu Ahmet Altan. Altan’ın kitabının başlığı ise şu: “Dünyayı Bir Daha Hiç Göremeyeceğim: Hapishane Yazıları” (“Ich werde die Welt nie wiedersehen: Texte auf dem Gefangnis”).
İki yılı aşkın bir süredir hapiste tutulan Altan, Türkiye’de 15 Temmuz 2016 Darbe girişimini desteklediği suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiş ilk yazarlardan biri. Ona karşı sunulan kanıtlar mı? Altan’ın hükümeti eleştiren, şiddeti, isyanı veya suç sayılabilecek herhangi bir eylemi ise hiç bir şekilde savunmayan yorumları ve yazılarıyla birlikte, Altanı suçlayan ifadelerin altına imza atmış ama mahkeme tarafından dinlenmemiş tanıklar…
İnsan Hakları İzleme Örgütü söz konusu davayı tamamen siyasi saikli, suçlamaları ise temelsiz görüyor. Altan ve aynı davada yargılanan diğer sanıklar derhal serbest bırakılmalı ve kendilerine isnat edilen suçlamalar düşürülmeli. Davanın temyiz duruşması 2 Ekim günü yapılacak. Aynı davada yargılanan ve hapiste bulunan bir başka sanık ise 74 yaşındaki kıdemli gazeteci Nazlı Ilıcak. Ahmet Altan’ın kardeşi Mehmet Altan’a da aynı ceza verildi, ancak kendisi sonradan tahliye edildi ve halen serbest.
Hem Cumhurbaşkanı Steinmeier’in, hem de Şansölye Merkel’in ellerinde, sadece hapiste tutulan Alman vatandaşlarının değil, keyfi bir şekilde tutuklanarak siyasi saikli suçlamalarla hapiste tutulan birçok Türkiye vatandaşının akıbetlerinin de önemli olduğu yönünde net bir mesaj vermeleri için bir fırsat var.
Türkiye Almanya ilişkilerinin gelişmesi, söz konusu insanların tahliye edilmesi ve Türkiyeli yetkililerin temel insan haklarını sistematik olarak ihlal etmeye son vermeleri koşuluna bağlanmalı.
Almanya, Türkiye’yi, Altan’ın “Dünyayı Bir Daha Hiç Görmeyeceğim” sözlerini yanlış çıkartacak adımları atmaya davet etmeli.
Kaynak: Expression Interrupted https://expressioninterrupted.com/tr/hrw-almanya-turkiyede-tutuklu-gazeteciler-hakkindaki-kaygilari-dile-getirmeli/
Hiç yorum yok