Sanatçı Ferhat Tunç’a 1 yıl 11 ay hapis cezası

Tunç, sosyal medya paylaşımları nedeniyle “terör propagandası” suçlamasıyla yargılanıyordu
 
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanan sanatçı ve insan hakları aktivisti Ferhat Tunç, 25 Eylül günü görülen karar duruşmasında 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Davayı gören İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi, hükmün açıklanmasını geri bırakmadı ve Tunç’un daha önce aldığı ve ertelenen dört ceza ile ilgili kovuşturmaların yeniden başlatılması için ilgili yerel mahkemelere bugünkü kararın gönderilmesine karar verdi.
Karar öncesinde son savunmasını yapan Tunç, dava konusu olan ve Suriye’de YPG ve YPJ’nin IŞİD ile mücadelesini öven eden sosyal medya paylaşımlarını savundu.
“Dünyanın en barbar örgütüyle mücadele edenleri övdüğüm için pişmanlık duymuyorum” diyen Tunç, “Abdullah Öcalan’la ilgili yaptığım bir paylaşım da (‘Milyonların ‘önderim’ dediği Öcalan ile ilgili endişeler giderilmelidir’) yargılanmama konu yapılmış. (…) Madem Öcalan’ın bir ‘önder’ olmasıyla ilgili kuşkular vardı, hükümet ve devlet yetkilileri, çözüm sürecinde, İmralı Adası’nda kendisiyle defalarca görüşürken, bunu neye dayandırıyordu?” diye konuştu.
Tunç, şunları söyledi: “Sanatçı toplumsal değerleri savunan ve bu değerlere üretimiyle katkı sunan bir aydındır. Sanat ve sanatçılar bir ideolojiye sığdırılamaz, toplumların vicdanı olduğu için de yargılanamazlar. Yargılama saiki ile hareket edenlerin tek amacı olabilir: Sanatçıları ve aydınları susturmak. Tarihten beri iktidarlar bunu denediler. Ne sanatçılar sustu ne de toplum tek tipleşti.”
İddianamenin “objektif hukuktan yoksun ve tamamen cezalandırma esaslı hazırlanmış olduğunu” ifade eden Tunç, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Kaynak: Expression Interrupted https://expressioninterrupted.com/tr/sanatci-ferhat-tunca-1-yil-11-ay-hapis-cezasi/

Hiç yorum yok