Malatya Cezaevindeki Tutuklular Yaşanan Sıkıntılara Çözüm Bulunmasını İstiyor



Gelişmiş ülkelerde hapishaneler kapatılırken bunun tam aksine Türkiye’de hapishanelere insanlar suçsuz yere konulup, kapasitenin çok çok üzerinde yoğunluktan dolayı yeterli insani şartlar sağlanamıyor. Adalet sisteminde tutuksuz yargılanmak öncelikli iken bu durum gözardı edilerek masum insanlara yönelik baskı rejiminin hüküm sürmesinden dolayı çoğu kez tutuklu yargılanma kararı veriliyor.
Siyasiler ise bu çarpık ve adaletsiz sistemde adil yargılanmayı sağlayacak ortam ve yasalar düzenlemek yerine örneği en son Yozgat’ta yaşanan yeni hapishane yapma yolunu seçiyor. Hali hazırda yapımı devam eden hapishanelerin sayısı ise ürkütücü.
Adalet Bakanlığı 2023 yılına kadar 137 bin 687 kişilik kapasiteye sahip 228 yeni cezaevi açmayı planlıyor. Halen cezaevlerinde tutuklu sayısı 200 binlerde iken yapılması planlanan cezaevleriyle kapasitenin ikiye katlanılması isteniyor.
Kapasitesinden fazla tutuklu ve hükümlünün kaldığı bu hapishanelerde ise durum içler acısı. İnsani şartlardan çok uzak yaşayan bu insanların yatacak yatak ve ranzaları dahi yok. Malatya Cezaevi’ndeki şartlarda bunlardan farksız değil.

Kapasitesinin çok üzerinde mahkum ve tutuklu barındıran Malatya Cezaevi’nde yatacak ranzaları dahi bulamayan mahkumlar ranzalarda dönüşümlü yatıyor. Hijyenin olmadığı, sağlıksız şartlarda yaşayan bu insanlara yatak verilmediği gibi kapasite fazlalığından dolayı su da düzenli verilmiyor. Sık sık suların kesildiği koğuşlarda insanlar temizlik ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Ayrıca koğuşların kalabalık olmasından dolayı nefes almakta zorlanan mahkum ve tutuklulardan bayılanların olduğu belirtildi.
Bu sıkıntıların çözümü için muhalefetin ısrarla cevaplaması için verdiği soru önergelerine de Adalet Bakanı cevap dahi vermiyor. Suçsuz yere sağlıksız koşullarda adaletin tecellisini bekleyen bu insanlar yeni bir hapishane değil Adil yargılanmak istiyor.




Kaynak: Mağduriyetler http://magduriyetler.com/2018/11/13/malatya-cezaevindeki-tutuklular-yasanan-sikintilara-cozum-bulunmasini-istiyor/

1 yorum: