Gazeteci Harun Çümen’e 7,5 yıl hapis cezası



Gazeteci Çümen’in de aralarında olduğu 4 sanıklı davanın karar duruşması İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün yapıldı. Çümen duruşmaya tutuklu bulunduğu Balıkesir Cezaevinden SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Diğer üç sanıktan ikisi ise mahkeme salonunda hazır bulundu.

Duruşmada savcı, mütalaasında Çümen’e silahlı terör örgütü üyeliği suçundan ceza verilmesini talep etti. Çümen savunmasında, mütalaayı kabul etmediğini belirtti. “44 yaşındayım, hayatımda hiçbir yasa dışı eylemde bulunmamama rağmen örgüt üyeliği ile itham ediliyorum. Askerlik dışında elime hiç silah almadım” dedi.

HERKESİ ÖRGÜT ÜYESİ ADDETMEK DOĞRU DEĞİL

Devlet tarafından kurulmuş bir bankada hesabının olması, Zaman gazetesinde çalışması, sendika üyesi olması gibi suç olmayan fiillerin suç olarak sunulduğunu kaydeden Çümen, “Zaman gazetesinde 21 yıl çalıştım. Maaşımı çektiğim bankada açılan hesabım ve üyesi olduğum sendika aleyhime kullanıldı. İllegal bir faaliyeti varsa devletin sendikayı kapatması gerekirdi.Hukukçular toptancılıktan kaçınmalıdır. Zaman’da çalışan herkesi örgüt üyesi olarak addetmek doğru değildir” ifadelerini kullandı.

HUKUKSUZLUĞU VİCDANINIZA HAVALE EDİYORUM

Örgüt üyeliği suçunun oluşması için örgüte dair kesinleşmiş bir yargı kararı ile bilerek ve isteyerek üye olmak gibi şartların kendisinde bulunmadığını ifade eden Çümen, ülkeden kaçmaya çalıştığı iddiasını reddederek, Keşan’da halkı açık bir kafeteryada gözaltına alındığını kaydetti. Çümen, “Sınıra yakın yakalanmadım. Ortada fiiliyata geçen bir eylem yok, kolluğun niyet okuması söz konusu. 15 Temmuz sonrası 20 ay boyunca özgürken, ortalıkta soruşturma yokken sadece Keşan’da tutuklandığım için bu suçlama yapıldı. Bu garip suçlamadaki hukuksuzluğu vicdanınıza havale ediyorum” dedi.

BERAAT TALEP ETTİ

Yıllarca ekonomi sayfasında editörlük ve muhabirlik yapan Çümen’e iş adamı Memduh Boydak’a gönderdiği e-mail soruldu. Çümen, “Memduh Boydak’a gönderdiğim e-mail 17 Aralık’tan öncedir. Aynı tarihlerde şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fethullah Gülen’e ülkeye dönme çağrısı yapmıştır” savunması yaptı. 502 gündür tutuklu olduğunu, ailesinin mağdur olduğunu ifade eden Çümen, tahliyesini ve beraatına karar verilmesini talep etti. Çümen’in avukatı Gökçen Yaşar da müvekkilinin terör örgütü üyesi olduğuna dair delil bulunmadığını, gazetenin yöneticisiyle yaptığı içeriği bulunmayan telefon görüşmesinin iddia olarak sunulduğunu kaydetti. Yaşar da Çümen hakkında somut bir delil olmadığını belirterek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Çümen’e örgüt üyeliği suçundan 7,5 yıl hapis cezası veren Mahkeme, tutukluluğunun devamına karar verdi. Çümen’le birlikte yargılanan Adem Aksoy ve Mehmet Çokyılmaz da “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan ayrı ayrı 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Ali Aydeniz ise “üye olmamakla beraber örgüte yardım” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkûm oldu.6



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/15-temmuz/gazeteci-harun-cumene-75-yil-hapis-cezasi-h135050.html

Hiç yorum yok