İşte 15 Temmuz’un gözaltı listesi; Herkes var, Adil Öksüz yok!



Genelkurmay tarafından Jandarma ve Emniyet’ten gelen bilgilerle oluşturulan liste, 15-18 Temmuz 2016 tarihleri arasında tüm Türkiye’de gözaltına alınanları kapsıyor.

Resmi makamlara iletilmek üzere hazırlandığı tahmin edilen listede asker-sivil toplam 7023 kişinin ismi yer alıyor. Listenin çoğunluğunu Ankara ve İstanbul’da yapılan gözaltılar teşkil ediyor. İstanbul’da darbenin hemen akabinde 2393 kişi gözaltına alınırken Ankara’da bu rakam 2093.

Gözaltına alının sivillerin neredeyse tamamını hakim ve savcılar oluşturuyor. Üç gün içerisinde 490 hakim ve 336 savcının derdest edildiği kayıtlara girmiş. Ayrıca çok sayıda adliye personelinin de polis tarafından gözaltına alındığı görülüyor. Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Çoşkun’un darbe girişiminin başlamasından bir kaç saat sonra binlerce savcı ve hakimin isminin olduğu gözaltı listesi talimatını verdiği ortaya çıkmıştı. Daha önce hazırlandığı kesinlik kazanan bu fişleme listelerine göre gözaltı ve tutuklama işlemlerinin yapıldığı bir kez daha kesinlik kazandı.


Skandal listede çarpıcı bir başka ayrıntı daha mevcut. Akıncı Üssü’nde yakalandığı belirtilen sivillerin tamamı listede yer alıyor. (Bazılarının soyadları yanlış yazılmış). İsmi yer almayan tek kişi ise Adil Öksüz. 16 Temmuz günü Jandarma tarafından gözaltına alındığı bilinen, iki gün nezarethanede kaldıktan sonra sürpriz bir şekilde mahkemece serbest bırakılan Öksüz’ün  listede neden yer almadığı bilinmiyor. Jandarma ve Emniyet’in resmi kayıtlarında yer almaması mümkün görünmeyen Öksüz’ün isminin gözaltılar listesinde bulunmaması MİT tarafından korunduğu iddialarını bir kez daha akıllara getirdi. Süleyman Soylu’nun haftasonu yaptığı açıklama ile tekrar gündeme gelen Öksüz ile ilgili olarak nerede olduğunu devletin bildiği açıklaması yapılmıştı.

Listede gözaltına alınan askerlerin dağılımı da şu şekilde. 1461 subay, 488 astsubay, 3098 er-erbaş ve 761 askeri öğrenci.

Ağır işkencelerin yapıldığı spor salonları da derdest edilen kişilerin tutulduğu yerler olarak listede belirtilmiş.
Anadolu’nun her ilinde gözaltıların yapıldığının görüldüğü listede bir çok şehirde sadece hakim ve savcıların gözaltına alındığı görülüyor. Listede ilginç bir ayrıntıda Nevşehir ilinde sadece bir sivil kişinin gözaltına alındığı bilgisi. Listeye göre darbeden hemen sonra öğrenci, esnaf, ev hanımı ve öğretmenlerin gözaltına alınmaya başlandığı görülüyor.

Listede arama yapmak için tıklayın

Kaynak: Nordic Monitor



Kaynak: Aktif Haber http://aktifhaber.com/15-temmuz/iste-15-temmuzun-gozalti-listesi-herkes-var-adil-oksuz-yok-h140345.html

Hiç yorum yok