Türkiye’deki hukuksuzluklar Birleşmiş Milletler’de anlatıldı

 

Türkiye yargısının içinde bulunduğu durum ve 15 Temmuz sonrası yaşanan hukuksuzluklar Cenevre’de devam eden Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 56’ncı toplantısında konuşuldu.



Uluslararası İnsan Hakları Savunma Derneği’nin (IAHRA) organize ettiği “Türkiye’de insan hakları: Yargının bağımsızlığı” başlıklı oturum Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde gerçekleşti. BM İnsan Hakları Konseyi’nin 56’ncı toplantısı kapsamında düzenlenen etkinliği IAHRA’dan Ricardo Espinoza yönetti.

TR724’ten Ensar Nur‘un habernie göre, İnsan hakları uzmanı Elodie Tranchez, avukat Çiğdem Koç, uluslararası bağımsız uzman Valeria Ramos ve KHK’lı hakim Ayşegül Dilber Türkiye’deki insan hakları ve yargının durumunu ele aldı.

Eski Belçika Başbakanı ve Yüksel Yalçınkaya’nın AİHM nezdindeki avukatı Johan Vande Lanotte de panele bir video mesaj gönderdi. Vande Lanotte, “Türkiye’de silahlı terör örgütü üyeliği ile suçlanan insanlar sadece (en az) 6 yıl 3 ay ceza almakla kalmıyorlar, sonrasında da sosyal dışlanmaya maruz kalıyorlar” ifadeleriyle yüzbinlerce insanın maruz kaldığı haksızlığı anlattı.

Vande Lanotte, “AİHM’in vermiş olduğu Yalçınkaya kararı bir etki sağlamalıdır. Uluslararası kurumların bir an önce harekete geçmelidir” dedi.

Elodie Tranchez, Erdoğan hükümetinin 15 Temmuz sonrasında elde ettiği OHAL gücü ile gerçekleştirdiği hukuksuzluklara değindi. Özellikle hakimlerin ihracında kullanılan kriterlerin sübjektifliğini ve sahte oluşunu dile getirdi.

Tranchez, iç hukuk yollarını tüketmenin hukuken zorunlu olduğunu ancak yaşanan hukuksuzlukların Türkiye’de iç hukukun etkisiz hale geldiğini gösterdiğini söyledi.

Yaklaşık bir saat süren paneli Hindistan, Rusya, Kıbrıs, Yunanistan, Belçika ve Avustralya başta olmak üzere ülke delegasyonlarından temsilciler de takip etti.


KAYNAK: https://www.boldmedya.com/2024/06/24/turkiyedeki-hukuksuzluklar-birlesmis-milletlerde-anlatildi/


Hiç yorum yok