İtirafçı Olması İçin Para ve Yurtdışı Teklif Edildi



İzmir Emniyeti’nde yasak sorgu usullerinin kullanıldığı bir olay daha ortaya çıktı.
İddialara göre Hizmet Hareketi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan bir kişi, Yeşilyurt’ta bulunan Mali Şube Müdürlüğü’ne getirildi ve itiraf adı altında masum insanlara iftira atması için zorlandı.
Mağdur şahıs, itiraf kumpasına alet olmak istemeyince önce tartaklandı. Sonra da top sakallı bir komiser kendisine tokat attı. Yanında da eşi ve çocuklarını bir daha göremeyeceği yönünde tehditler savurdu.
Polisler işkenceden sonuç alamayınca, şahsa para vermeyi ve yurt dışına çıkarmayı teklif etti. Karşılığında şahıstan içinde hiç tanımadığı isimlerin de bulunduğu ifadeye imza atmasını istedi.
Ortaya çıkan olay, aslında Hizmet Hareketine yönelik operasyonların ne kadar hukuksuz; tutuklamaların da ne kadar mesnetsiz, delilsiz ve haksız olduğunun bir göstergesi. Zira, delil bulabilme adına gözaltına alınan masumlardan, hiç yaşanmamış olaylar hakkında hiç tanımadığı ya da tanıdığı kimseler ile ilgili beyanlar uydurması isteniyor. Hedeflerine ulaşmak için de ya işkence yöntemi kullanılıyor ya da serbest bırakılma/ceza almama/para teklif etme gibi kanuna aykırı vaatlerde bulunuluyor. Bazen de her ikisi birden kullanılıyor.
Oysa ki Ceza Muhakemesi Kanunu bakın ne diyor:
“Md 148: (1) Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz.
(2) Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.
(3) Yasak usullerle elde edilen ifadeler rıza ile verilmiş olsa da delil olarak değerlendirilemez.”
İtirafçı ifadelerine dayanarak mağdur edilen binlerce masum, nihai aşamada özgürlüklerine kavuşacak ama görünen o ki masum insanlara terör iftirası atanlar, haksızca gözaltına alıp tutuklayanlar ve sahte delil üretmeye çalışanlar uzun bir süre gün yüzü göremeyecek.

Kaynak: http://magduriyetler.com/2018/06/07/itirafci-olmasi-icin-para-ve-yurtdisi-teklif-edildi/

Hiç yorum yok