ÖGİ raporuna göre, Türkiye’de 187 gazeteci tutuklu
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde Ağustos 2018’de gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Açıklama Türkçe ve Kürtçe iki dilde yapıldı.
Raporda, 24 Temmuz Türkiye Çalışan Gazeteciler Günü’nün, 12 Mart 1971 muhtırasına kadar “Türkiye gazeteciler bayramı” olarak kutlandığı ancak muhtıranın ardından gazetecilere, basın ve yayın kurumlarına konulan yasaklar nedeniyle bayram sözcüğünün kaldırıldığı ifade edildi. 12 Mart muhtırasından günümüze, özgür basına düşman anlayışın artarak devam ettiğini söyleyen ÖGİ sözcüsü Hakkı Boltan şunlar dile getirdi:
HALKIN MÜDAHALEYE UĞRAMIŞ HABERE ERİŞİM HAKKI ÇAĞRISI YAPIYORUZ
“Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak, 24 Temmuz 1908’de (ll. Meşrutiyetin ilanıyla) sansürün kaldırılışının 110. yıldönümü vesilesiyle tüm basın ve yayın kurumlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi çabası içerisinde olduğumuzu belirtiyor ve halkın müdahaleye uğramamış habere erişim hakkının sağlanması çağrısı yapıyoruz.”“Çok açıktır ki AKP döneminde özgür basın düşmanlığı doruk yaptı ve devlet yayıncılığı yapmayan tüm basın yayın kurumları ya kapatıldı veya işlevsiz hale getirildi. OHAL sözde kaldırıldı ancak kapatılan basın ve yayın organlarının itibarı iade edilmedi. İşin özü şu ki ‘yasalarla’ OHAL düzeni ‘yasallaştırıldı.’ OGİ’nin Ağustos ayı Hak İhlal Raporu da açıkça gösteriyor ki AKP’nin özgür medyaya düşmanlığı sözde kaldırılan OHAL sonrası da kendisini katlayarak devam ediyor.
TOPALAMDA 187 GAZETECİ TUTUKLU
Boltan, OGİ’nin başlıklar halinde Ağustos 2018 ayı raporunda gazetecilere yönelik hak ihlalleri şu şekilde sıraladı:“Toplamda 187 gazeteci tutuklu.6 gazeteci gözaltına alındı. 4 gazeteci tutuklandı. 8 gazeteci yargılandı. 2 gazeteciye 6’şar ay hapis cezası verildi. 1 gazeteci felç halde tutuklu ve bırakılmıyor. 1 gazeteci cezaevinde iletişim cezasına çarptırıldı.”
AĞUSTOS AYI İHLALLERİ
Ağustos ayında gazeteciler; Ferda Yılmazoğlu, Uğur Akgül, Necmettin Tosun, Banu Torun ve Ruken Demir gözaltına alındı. Yılmazoğlu, Akgül, Tosun ve Torun çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, Demir adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.AĞUSTOS AYINDA VERİLEN HÜKÜMLER
Gazeteci Oğuz Güven’e, Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinden yayınladığı bir karikatür dolayısıyla yargılandığı davada 6 ay hapis cezası verildi.Yaptığı bir haber nedeniyle hakkında TCK 301’nci Madde’den dava açılan gazeteci Hülya Emeç ve haber kaynağına 6 ay hapis cezası verildi.
HAK İHLALLERİ VE SALDIRILAR
Ağustos ayında gazetecilerin yaşadığı bazı hak ihlalleri ve saldırılar ise şöyle;KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabirlerinden Mehmet Güleş cezaevinden yazdığı mektubunda, “30 kişinin tek kişilik odalarda tutulduğunu ve birinin hasta olduğunu.” dile getiriyor. İçerideki hak ihlallerini anlatan Güleş, “kendilerine Kürtçe kitap verilmediğini, mektuplara el konulduğunu ve tecrit uygulandığını” duyurdu. Güleş, Aralık 2016’dan bu yana Elazığ Cezaevinde tutuklu bulunuyor.
Nusaybin’de tutuklanarak, Sincan Kapalı Cezaevi’ne gönderilen felçli ve hafızasını yitiren gazeteci Metin Duran, cezaevi kampüsü içindeki hastanede 4 buçuk aydır ATK raporunu bekliyor.
Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri Özgür Deniz Kaya, düzenlenmek istenen Cumartesi Anneleri’nin eyleminde bir polis tarafından yaralandı.
Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısı ÖGİ raporuna göre 187 olarak verilse de başka meslek ve hak savunucusu kuruluşlara göre bu sayı çok daha fazla.
The post ÖGİ raporuna göre, Türkiye’de 187 gazeteci tutuklu appeared first on IPA - International Press Agency.
Kaynak: Gündem – IPA – International Press Agency http://ipahaber.com/2018/09/03/ogi-raporuna-gore-turkiyede-187-gazeteci-tutuklu/
Hiç yorum yok