İstinaf mahkemesi gazeteci Pelin Ünker’in hapis cezasını bozdu

Binali Yıldırım ve oğullarının şikâyetleriyle açılan davada Ünker’e verilen para cezası ise ceza miktarında yapılan düzeltmeyle onandı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi (istinaf mahkemesi), Cumhuriyet gazetesinin eski muhabiri Pelin Ünker’e “Paradise Papers” konulu haberleri nedeniyle açılan davada verilen 13 ay 15 günlük hapis cezası kararını bozdu.
Yargılamayı yürüten İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 8 Ocak 2019 tarihinde açıkladığı kararında Ünker’in Binali Yıldırım’ın oğulları Bülent ve Erkam Yıldırım’a yönelik “iftira” suçunu işlediğine hükmetmiş ve Ünker’in 13 ay, 15 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar vermişti. Mahkeme, Ünker’i Binali Yıldırım’a yönelik “kamu görevlisine hakaret” suçundan da 8 bin 600 TL adli para cezasına çarptırmıştı.
İstinaf mahkemesi, 19 Nisan 2019 tarihli kararında, dava konusu haberin 6 Kasım 2017 tarihinde yayımlandığını, 16 Kasım’da Bülent ve Erkam Yıldırım’ın şikâyeti üzerine Ünker hakkında soruşturma başlatıldığını, ilgili iddianamenin 31 Ağustos 2018 tarihinde düzenlendiğini ve Ünker’e yönelik “hakaret” ve “iftira” suçlamalarını içeren bu iddianamenin de 4 Eylül 2018’de kabul edilmesiyle dava sürecinin başladığını ifade etti. İstinaf kararında davanın basın yoluyla işlenen suçlarda gözetilen dört aylık hak düşürücü süre içinde açılmadığına, Ünker hakkında açılan kamu davasının düşmesine karar verilmesi gerekirken yargılamaya devam edildiğine ve Ünker hakkında mahkûmiyet kararı verildiğine dikkat çekildi.
İstinaf mahkemesi bu nedenle Ünker hakkında Bülent ve Erkam Yıldırım’a “hakaret” ve “iftira” suçlamalarıyla açılan davanın 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 26/1 ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 223/8 maddesi uyarınca “kovuşturma şartı gerçekleşmediğinden” düşürülmesine hükmetti.
Mahkeme, Binali Yıldırım yönünden “kamu görevlisine hakaret” suçundan verilen kararda ise usûl ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığına hükmetti. Davanın delil ve işlemlerinde herhangi bir eksiklik olmadığını ifade eden istinaf mahkemesi, hüküm aleyhine yapılan istinaf başvurusunu esastan reddetti. Ancak mahkeme Ünker’e bu suçtan verilen 8 bin 660 TL adli para cezasının 7 bin 80 TL olarak düzeltilmesi gerektiğine karar verdi.
Dava hakkında
Yıldırım’ın oğulları Bülent ve Erkam Yıldırım, Cumhuriyet gazetesinde 6 Kasım 2017 tarihinden itibaren yayımlanan ve Ünker tarafından hazırlanan yazı dizisi nedeniyle “hakaret” ve “iftira” suçlamalarıyla, Binali Yıldırım ise aynı yayın nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla şikâyette bulunmuştu. Şikâyetler sonucunda İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde iki ayrı dava açılmış ancak daha sonra Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yetkisizlik kararı vermesiyle davalar İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmiş ve burada birleştirilmişti.
Ünker, aynı yazı dizisi nedeniyle Berat ve Serhat Albayrak ile Ahmet Çalık’ın şikâyetiyle açılan davada da “basın yoluyla iftira” suçlamasıyla yine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmış, mahkeme 28 Mart 2019’da görülen duruşmada davanın dört aylık süre içinde açılmamış olması gerekçesiyle düşme kararı vermişti.

Kaynak: Expression Interrupted https://expressioninterrupted.com/tr/istinaf-mahkemesi-gazeteci-pelin-unkerin-hapis-cezasini-bozdu/

Hiç yorum yok